słoiki z makaronami

Pojemniki kuchenne plastikowe, metalowe, czy szklane? Jakie pojemniki wybrać do przechowywania żywności?

Pojemniki do przechowywania żywności pozwalają na trzymanie jedzenia w lodówce, szafkach i szufladach. To idealne opakowania zastępcze dla foliowych worków, pudełek i innych paczek, które po otwarciu nie są szczelne. Do wyboru mamy pojemniki plastikowe, metalowe i szklane. Które z nich wybrać?

Do czego przydadzą się pojemniki kuchenne?

Przeglądając oferty sklepów z wyposażeniem do domu, takich jak ten ze strony https://fabrykaform.pl/pojemniki-kuchenne widzimy, że mamy do wyboru wiele rodzajów pojemników do przechowywania żywności. Większość z nich ma uniwersalne zastosowanie, ale są i takie o konkretnym przeznaczeniu. Najczęściej wybierane są opakowania na produkty sypkie: mąki, cukier, sól. Nie można zapomnieć również o puszkach na kawę, herbatę. Wiele osób stawia na słoje z makaronami. Przydają się też pojemniki na przyprawy. W domu nie powinno też zabraknąć opakowań na gotową żywność, w tym tą na wynos.

Plastikowe pojemniki na żywność

Dzisiaj najpopularniejsze są pojemniki na żywność wykonane z tworzywa sztucznego. Są tanie, lekkie, uniwersalne, łatwe w czyszczeniu. Ważne jest, by wybierać opakowania, które nie zawierają toksycznych substancji, w tym przede wszystkim bisfenolu A. Na pojemnikach musi znaleźć się informacja, że są dopuszczone do kontaktu z żywnością. Warto sprawdzić, czy producent dopuszcza, by w danym pudełku mrozić lub podgrzewać jedzenie. Świetnie, gdy pojemnik można myć w zmywarce.

zobacz także:  Jak urządzić kuchnię? 3 podstawowe zasady w aranżacji kuchni

Aby wydłużyć czas przechowywania potraw, warto pomyśleć o hermetycznych opakowaniach próżniowych. Każdy producent ma swój system odsysania powietrza.

Opakowania z tworzyw sztucznych najczęściej są kwadratowe i prostokątne, dlatego świetnie sprawdzają się w lodówce. Pozwalają zaprowadzić w niej porządek, ale i zapobiec psuciu się żywności i jej obsychaniu. Najczęściej w tego typu pojemnikach przechowuje się gotowe potrawy, ale także wędliny, sery, warzywa i owoce. To świetne pojemniki na żywność na wynos.

Wadą plastikowych opakowań jest to, że chłoną zapachy. Nawet dokładnie umyte mogą długo pachnieć tym, co w nich przechowywano.

Szklane słoje do przechowywania

Szklane pojemniki na żywność są znane i lubiane od dawna. Najczęściej przyjmują postać słojów i słoiczków. Ich największą zaletą jest to, że są bezpieczne dla zdrowia. Nie wchodzą w reakcje z przechowywaną żywnością – nie zmieniają smaku ani zapachu potraw. Są też łatwe do mycia, wyparzania. Najczęściej w słoikach przechowywane są produkty sypkie, ale także makarony i przyprawy. Wadą szklanych pojemników jest ich kruchość i często – wysoka cena. Jednak są chętnie wybierane zarówno przez zwolenników nowoczesnych, jak i klasycznych rozwiązań.

zobacz także:  W jakich pomieszczeniach sprawdzi się kamień dekoracyjny?

Metalowe pojemniki na żywność

Metalowe pojemniki na żywność to po prostu puszki wielokrotnego użytku. Zwykle zamykane szczelną pokrywką, np. na klips. Dzięki czemu zapobiegają wydostawaniu się aromatu. Najczęściej w puszkach przechowywana jest kawa i herbata, a także produkty suche. Świetnie sprawdzają się też na ciastka, pozwalając im dłużej zachować świeżość. Warto pamiętać, by nie umieszczać w metalowych pojemnikach kwaśnych rzeczy, gdyż zawarte w nich substancje mogą wchodzić w reakcje z metalem.

Jakie pojemniki wybrać do przechowywania żywności?

W zasadzie trudno odpowiedzieć. Prawda jest taka, że wiele zależy od tego, co nam się podoba. Pojemniki na żywność często pełnią nie tylko funkcję praktyczną, ale i dekoracyjną. Są ozdobą w kuchni. Właśnie dlatego często dobierane są ze względu na to, w jakim stylu jest urządzona.