słoiki z makaronami

Pojemniki kuchenne plastikowe, metalowe, czy szklane? Jakie pojemniki wybrać do przechowywania żywności?

Pojemniki do przechowywania żywności pozwalają na trzymanie jedzenia w lodówce, szafkach i szufladach. To idealne opakowania zastępcze dla foliowych worków, pudełek i innych paczek, które po otwarciu nie są szczelne. Do wyboru mamy pojemniki plastikowe, metalowe i szklane. Które z nich wybrać?

Do czego przydadzą się pojemniki kuchenne?

Przeglądając oferty sklepów z wyposażeniem do domu, takich jak ten ze strony https://fabrykaform.pl/pojemniki-kuchenne widzimy, że mamy do wyboru wiele rodzajów pojemników do przechowywania żywności. Większość z nich ma uniwersalne zastosowanie, ale są i takie o konkretnym przeznaczeniu. Najczęściej wybierane są opakowania na produkty sypkie: mąki, cukier, sól. Nie można zapomnieć również o puszkach na kawę, herbatę. Wiele osób stawia na słoje z makaronami. Przydają się też pojemniki na przyprawy. W domu nie powinno też zabraknąć opakowań na gotową żywność, w tym tą na wynos.

Plastikowe pojemniki na żywność

Dzisiaj najpopularniejsze są pojemniki na żywność wykonane z tworzywa sztucznego. Są tanie, lekkie, uniwersalne, łatwe w czyszczeniu. Ważne jest, by wybierać opakowania, które nie zawierają toksycznych substancji, w tym przede wszystkim bisfenolu A. Na pojemnikach musi znaleźć się informacja, że są dopuszczone do kontaktu z żywnością. Warto sprawdzić, czy producent dopuszcza, by w danym pudełku mrozić lub podgrzewać jedzenie. Świetnie, gdy pojemnik można myć w zmywarce.

zobacz także:  Kuchnia w stylu skandynawskim - jak urządzić?

Aby wydłużyć czas przechowywania potraw, warto pomyśleć o hermetycznych opakowaniach próżniowych. Każdy producent ma swój system odsysania powietrza.

Opakowania z tworzyw sztucznych najczęściej są kwadratowe i prostokątne, dlatego świetnie sprawdzają się w lodówce. Pozwalają zaprowadzić w niej porządek, ale i zapobiec psuciu się żywności i jej obsychaniu. Najczęściej w tego typu pojemnikach przechowuje się gotowe potrawy, ale także wędliny, sery, warzywa i owoce. To świetne pojemniki na żywność na wynos.

Wadą plastikowych opakowań jest to, że chłoną zapachy. Nawet dokładnie umyte mogą długo pachnieć tym, co w nich przechowywano.

Szklane słoje do przechowywania

Szklane pojemniki na żywność są znane i lubiane od dawna. Najczęściej przyjmują postać słojów i słoiczków. Ich największą zaletą jest to, że są bezpieczne dla zdrowia. Nie wchodzą w reakcje z przechowywaną żywnością – nie zmieniają smaku ani zapachu potraw. Są też łatwe do mycia, wyparzania. Najczęściej w słoikach przechowywane są produkty sypkie, ale także makarony i przyprawy. Wadą szklanych pojemników jest ich kruchość i często – wysoka cena. Jednak są chętnie wybierane zarówno przez zwolenników nowoczesnych, jak i klasycznych rozwiązań.

zobacz także:  Jak urządzić kuchnię? 3 podstawowe zasady w aranżacji kuchni

Metalowe pojemniki na żywność

Metalowe pojemniki na żywność to po prostu puszki wielokrotnego użytku. Zwykle zamykane szczelną pokrywką, np. na klips. Dzięki czemu zapobiegają wydostawaniu się aromatu. Najczęściej w puszkach przechowywana jest kawa i herbata, a także produkty suche. Świetnie sprawdzają się też na ciastka, pozwalając im dłużej zachować świeżość. Warto pamiętać, by nie umieszczać w metalowych pojemnikach kwaśnych rzeczy, gdyż zawarte w nich substancje mogą wchodzić w reakcje z metalem.

Jakie pojemniki wybrać do przechowywania żywności?

W zasadzie trudno odpowiedzieć. Prawda jest taka, że wiele zależy od tego, co nam się podoba. Pojemniki na żywność często pełnią nie tylko funkcję praktyczną, ale i dekoracyjną. Są ozdobą w kuchni. Właśnie dlatego często dobierane są ze względu na to, w jakim stylu jest urządzona.