Jakie akcesoria do kuchni warto kupić?

3/66
Noże i organizery kuchenne

Starannie dobrane akcesoria kuchenne pozwalają szybciej przygotować posiłek oraz pomagają w organizacji. Dzięki temu można zaoszczędzić dużo czasu, który zazwyczaj traci się na wykonywanie innych czynności. Wybór w asortymencie kuchennym jest praktycznie nieograniczony. W poniższym artykule podpowiadamy, co powinno znaleźć się w każdej kuchni.

Garnki

Biorąc pod uwagę niezliczoną ilość dostępnych w sprzedaży garnków, spróbujmy ograniczyć się do takich, które stanowią absolutną podstawę w każdej kuchni. Zestaw kilku klasycznych garnków o różnej wielkości i pojemności zdecydowanie wystarczy. Podczas codziennego gotowania najlepiej sprawdzą się garnki stalowe, emaliowane bądź aluminiowe. Wystarczą do ugotowania dowolnej potrawy. Jeżeli gotujemy dużo, wówczas można dokupić dodatkowy garnek żeliwny. W przypadku dużej rodziny, kiedy to zależy nam na szybkim przyrządzeniu obiadu, warto zaopatrzyć się w szybkowar. Osoby lubiące kuchnię lekką i zdrową z pewnością powinny mieć w swojej kuchennej szafce garnki do gotowania na parze lub garnek rzymski.

Patelnie

Również w tym wypadku mamy duże pole do manewru. Wybór patelni dobrej jakości należy zacząć od ustalenia jej przeznaczenia. Należy zastanowić się, co najczęściej będziemy smażyć. Inne są bowiem patelnie do naleśników czy grillowania. Można posłużyć się patelniami uniwersalnymi, lecz takie zdecydowanie szybciej się niszczą i zużywają. Dlatego, jeśli zależy nam na dużej wytrzymałości na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne, wówczas warto zdecydować się na zakup patelni z powłoką tytanową lub żeliwną. Materiał ten jest bardzo odporny i nie należy do tanich. Dobra patelnia musi być ciężka. Jej dno powinno mieć grubość przynajmniej 4 mm, co zapewnia lepsze utrzymanie ciepła, większą stabilność i odporność na odkształcenia. Patelnia musi być przede wszystkim dostosowana do indywidualnych potrzeb, rodzaju oraz ilości przyrządzanych potraw.

Uporządkowana i zadbana kuchnia

Zestaw noży kuchennych

Aby wybrać dobre noże kuchenne, trzeba zwracać uwagę na materiał, z jakiego zostały zrobione. Najpopularniejszymi rodzajami materiałów, z jakich wykonywane są noże to tytan i ceramika. Oba charakteryzują się wysoką wytrzymałością i odpornością. Bardzo dobrze sprawdza się również stal damasceńska, dzięki której noże są trwałe, ostre, nie tępią się i są odporne na uszkodzenia. Warto zaopatrzyć się w kilka rodzajów noży, każdy dostosowany do swojego przeznaczenia. W każdej kuchni powinien znaleźć się mały nożyk do krojenia owoców i warzyw, nożyk do obierania, średni nóż z ząbkami do pieczywa czy duży nóż do krojenia mięsa, oraz nożyk z wygiętym końcem do serów.

Przydatne organizery

Na pewno warto zaopatrzyć się w pojemniki do przypraw. Nikt nie lubi walających się po szafkach i rozsypanych przypraw. Dzięki takim akcesoriom zapewnimy sobie porządek w kuchni i dodamy jej nieco atrakcyjności. Szklane lub drewniane pojemniki na przyprawy mogą prezentować się bardzo stylowo. Ostatnim krzykiem mody na aranżację w kuchni są relingi, czyli specjalne drążki, na których można zawiesić najpotrzebniejsze akcesoria kuchenne, które pozostają w ciągłym użytku jak łopatki, chochle lub duże łyżki. Na takim relingu można zawiesić półeczkę, w której trzymać można pojemniki z przyprawami lub zioła. Przydatne okazują się również dodatkowe uchwyty np. na kubki, zwłaszcza jeśli dysponujemy małą kuchnią i mamy ograniczone miejsce w szafkach. Pozwala to dodatkowo na ciekawą ekspozycję, która może być niezwykle urokliwa.

Zostaw komentarz...

Name

Email