Kuchenka gazowa czy indukcyjna? Wady i zalety

12/56
kuchenka gazowa

Gotować każdy może, ale trzeba mieć na czym. Na co się zdecydować – kuchenkę gazową czy płytę indukcyjną? Gaz czy prąd? Każde z tych rozwiązań ma swoje zalety, ale i wady. Jaki wybór będzie więc dla nas najlepszy i pozwoli nam najwygodniej i najsprawniej wprowadzać w życie nasze kulinarne zdolności?

W czym lepsza jest kuchenka gazowa?

Kuchenka gazowa spala gaz ziemny. A to sprawia, że możemy z niej korzystać nawet w przypadku awarii sieci energetycznej. Możemy używać gazu z butli albo doprowadzanego przez dostawcę. Nawet w tym drugim przypadku awaria prądu nie przeszkadza w gotowaniu, bo gaz doprowadzany jest za pomocą oddzielnej instalacji.

A samo gotowanie? Według częstej opinii jest ono bardziej naturalne, a potrawy smakują lepiej, ale brak twardych dowodów na potwierdzenie tej tezy. Przewagą, jaką kuchenki gazowe mają nad indukcyjnymi, jest możliwość gotowania w dowolnych naczyniach, bez względu na ich kształt – nie muszą mieć nawet płaskiego dna, jak na przykład woki.

Kuchenki gazowe nie muszą też kojarzyć się z przestarzałą technologią. Przez lata były udoskonalane i w dzisiejszych modelach widać postęp. Zastosowane są nowoczesne rozwiązania, takie jak zintegrowane z pokrętłami zapalarki, czy przeciwpyłowe zabezpieczenie gazu, odcinające jego dopływ w przypadku, gdy zgaśnie płomień.

W czym jeszcze kuchenka gazowa jest lepsza? Na pewno może przekonać do siebie ceną. Kuchenka indukcyjna jest znacznie droższa, a wydatki wcale nie kończą się na kosztach zakupu. Korzystając z niej, trzeba zainwestować w odpowiednie garnki, aby uniknąć uszkodzenia płyty – wysokiej jakości, z płaskim, ferromagnetycznym dnem. Oczywiście takie garnki są droższe od standardowych. Kuchenka gazowa zatem to spora oszczędność w porównaniu do indukcyjnej.

W czym lepsza jest kuchenka indukcyjna?

No dobrze, wiemy już w czym kuchenka gazowa jest lepsza od indukcyjnej. Ale to nie oznacza, że indukcyjna nie ma przewagi w innych aspektach. Kuchenka indukcyjna jest zasilana prądem – pole magnetyczne, wytwarzane przez cewki, nagrzewa dno naczyń, a sama płyta pozostaje przy tym chłodna. Taki sposób gotowania przekłada się na większe bezpieczeństwo w kuchni.

Gotowanie na kuchence gazowej jest wolniejsze i podczas tego procesu ucieka spora część ciepła – nawet 40% rozpraszane jest w otoczeniu. Kuchenka indukcyjna wykorzystuje 100% energii na ogrzanie potraw, jest więc bardziej energooszczędna. Sam proces gotowania skraca się dzięki temu nawet o 30% względem kuchenek gazowych.

Nie można zapomnieć również o wielu funkcjach i programach, które ułatwiają gotowanie. Nowoczesne kuchenki indukcyjne pozwalają na przykład podtrzymać temperaturę potrawy. Mają funkcję Bridge, umożliwiającą połączenie kilku pól grzewczych w jedno. Umożliwiają też przerwanie gotowania na chwilę. Gdy z jakichś przyczyn będziemy musieli opuścić kuchnię, funkcja ta zapamięta ustawienia. By do nich wrócić, wystarczy tylko wcisnąć odpowiedni przycisk.

Kuchenka indukcyjna może być też lepszym wyborem dla tych, którzy cenią czystość. Jest po prostu łatwiejsza w czyszczeniu, ponieważ jest to płaska, gładka powierzchnia. Nie trzeba też martwić się o tłusty osad, zostawiany przez gaz na ścianach i meblach wokół palników, który zwykle tak trudno doczyścić.

Zostaw komentarz...

Name

Email