6 gadżetów kuchennych, które warto mieć

3/48
przygotowywanie posiłku

Każdy chyba mniej więcej wie, jaki sprzęt jest potrzebny w kuchni. Ale warto zastanowić się też nad dokupieniem różnych gadżetów, które, choć nie są niezbędne, mogą ułatwić lub uprzyjemnić przygotowywanie posiłków.

1. Uchwyty i stojaki

Częstym dylematem w kuchni jest to, gdzie trzymać te wszystkie rzeczy, których się w niej używa. Upychanie wszystkiego po szafkach i szufladach… owszem, tak, to jest niezły pomysł. Wielu z nas z powodzeniem go stosuje i nie narzeka. Tylko że w kuchni niektóre rzeczy warto mieć pod ręką. I na konkretnym miejscu, tak, żebyś nie musiał sobie przypominać, gdzie ostatnio widziałeś to, czego szukasz.

Dla łatwiejszej organizacji pracy w kuchni przydają się więc wszelakie uchwyty i stojaki. Na przykład stojak na noże – wygoda, bezpieczeństwo, a przy tym nie zajmie dużo miejsca. Albo uchwyt na ręczniki papierowe – praktyczne rozwiązanie, które nieraz można docenić podczas wytężonych prac kuchennych. No i oczywiście jeszcze stojak na księgę kucharską! Niezbędne w kuchni? Absolutnie nie. Ale przydatne – jak najbardziej. Zwłaszcza biorąc pod uwagę, że taka księga to z reguły naprawdę spory i ciężki kawał cegły, stojak pozwoli wygodniej się nią posługiwać.

2. Torba termiczna

A po co to? A na co? Na zakupy. W przyrządzaniu posiłków podstawową sprawą są produkty, z których je robimy. Powinny więc być świeże. Aby w takim właśnie stanie dotarły do domu, przyda się termiczna torba. Chroni zakupy przed niszczycielskim działaniem temperatury i czasu, co ma duże znaczenie zwłaszcza w przypadku mrożonek, nabiału i warzyw.

3. Separator do jajek

To takie sprytne urządzenie, które pomoże ci bezproblemowo oddzielić żółtko od białka. Wbija się jajko do środka i gotowe – oto cała obsługa. Przyrząd resztę zrobi za ciebie. Prosta i tania rzecz, a cieszy. Przydatny, jeśli zamierzasz zrobić piankowe ciasto, albo bezę czy coś w tym stylu.

4. Słoik z etykietą

W każdej kuchni powinny znaleźć się oczywiście również sypkie produkty. Mąka, kasza, ryż – gdzie trzymać takie rzeczy? Jak je przechowywać? W oryginalnych opakowaniach? Owszem, można. Ale ani to ładne, ani gustowne, więc lepiej nie trzymać ich wtedy na widoku. Co innego, jeśli sprawisz sobie słoiki z drewnianymi etykietkami. Wtedy możesz przechowywać w nich sypkie produkty, a wpłynie to interesująco na wygląd samej kuchni.

5. Doniczka na zioła

W kuchni potrzebne są też zioła. Bazylia, tymianek, oregano – trudno obyć się bez aromatu, jaki nadają potrawom. Możesz sypać je ususzone z torebek, ale dużo lepiej dla walorów smakowych i zapachowych działają świeże zioła. A takie najlepiej trzymać w podwieszanych doniczkach. Dzięki temu już przy wejściu do kuchni każdego będzie witał smakowity aromat.

6. Składane naczynia

Składana miska czy składany silikonowy kubek mogą wydawać się pomysłem dziwacznym, a już na pewno niecodziennym. Ale jak się zastanowić, można dojść do wniosku, że w sumie to nie jest głupie. Jeśli narzekasz na brak miejsca w kuchni, to takie naczynia pozwolą ci zaoszczędzić nieco przestrzeni.

Zostaw komentarz...

Name

Email