Kuchnia czarno-biała

Jak urządzić kuchnię? 3 podstawowe zasady w aranżacji kuchni

W kuchni spędzamy sporo czasu. Gotujemy, pieczemy, przygotowujemy śniadania, kolacje, jemy. Nic więc dziwnego, że urządzenie tego pomieszczenia wcale nie jest takim prostym zadaniem. Idealnie zaprojektowana kuchnia powinna być przede wszystkim funkcjonalna i wygodna w użytkowaniu. Czym więc kierować się podczas urządzania kuchni?

Kolejność sprzętów w kuchni

Chociaż mało kto zwraca na to uwagę, odpowiednie rozmieszczenie sprzętów w kuchni potrafi znacząco zmniejszyć czas wykonywanej pracy, czyli przygotowywania posiłków. Eksperci zajmujący się projektowaniem aranżacji nazywają to ciągiem technologicznym w kuchni. Od czego trzeba więc zacząć? Najbliżej drzwi powinna znaleźć się lodówka. Dlaczego? Dzięki temu szybciej można będzie rozmieścić zakupy mając ją od razu „na wejściu”. W odległości 40 cm (wykorzystanej jako blat) powinien znajdować się zlewozmywak. Produkty, które wyjmujemy z lodówki możemy położyć tuż obok, właśnie na blacie, a niektóre z nich umyć pod bieżącą wodą.

W sąsiedztwie zlewozmywaka można zamontować także zmywarkę. Następnie znów powinien być blat roboczy (80 cm), a zaraz za nim płyta grzewcza. Pod nią może znajdować się piekarnik, jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do takiego położenia w kuchni. Niektórzy decydują się na montowanie piekarnika w zabudowie na wysokości oczu. Za płytą grzewczą powinien znajdować się blat (40 cm), na którym będzie można postawić gorący garnek lub talerze.

zobacz także:  Pojemniki kuchenne plastikowe, metalowe, czy szklane? Jakie pojemniki wybrać do przechowywania żywności?

Biało-brązowa kuchnia

Oświetlenie w kuchni

Wszystkie kuchnie powinny być jasne, niezależnie od tego czy jest w nich okno czy też nie. Oczywiście idealnym rozwiązaniem jest wykorzystanie światła naturalnego podczas planowania aranżacji, ale nie w każdym przypadku jest to możliwe. Kiedy w kuchni brakuje okna, warto pomyśleć o odpowiednim oświetleniu. W każdym pomieszczeniu powinno znajdować się światło główne, które oświetli całą przestrzeń. Nie będzie jednak ono wystarczające. Przygotowywanie posiłków na blatach wymaga dodatkowego źródła światła. Warto pomyśleć o listwach ledowych, które można zamontować pod wiszącymi szafkami.

Świetnym rozwiązaniem jest także wybranie jasnych blatów podczas zamawiania mebli. Rozjaśni on optycznie kuchnię, szczególnie jeśli skierowane będą na niego lampki umieszczone pod szafkami. Jeśli natomiast mamy dużą kuchnię połączoną z jadalnią, warto umieścić także lampę nad stołem.

Odpowiednia wysokość blatów

Wysokość blatów powinna być dostosowana do wzrostu osób, które będą użytkowały kuchnię. Według specjalistów od aranżacji, blaty powinny mieć wysokość od 85 do 90 cm, jeśli korzystać z nich będą osoby mające wzrost od 160 do 175 cm. Od tego uzależniona jest także odległość szafek wiszących od blatów. Przyjmuje się, że powinna ona wynosić od 55 do 70 cm. Najważniejsze, by półki nie były położone zbyt wysoko, w końcu chodzi o to, żeby wszystko mieć w zasięgu ręki. Kiedy ktoś jest wyższy lub niższy niż podane wysokości, blaty trzeba podwyższać lub obniżać, aby umożliwić takim osobom komfortowe korzystanie z kuchni w pozycji stojącej.

zobacz także:  Garnki na gaz, jak wybierać garnki do gotowania na gazie?