Pojemniki do przechowywania żywności pozwalają na trzymanie jedzenia w lodówce, szafkach i szufladach. To idealne opakowania zastępcze dla foliowych worków, pudełek i innych paczek, które po otwarciu nie są szczelne. Do wyboru mamy pojemniki plastikowe, metalowe i szklane. Które z nich wybrać?
- Do czego przydadzą się pojemniki kuchenne?
- Plastikowe pojemniki na żywność
- Szklane słoje do przechowywania
- Metalowe pojemniki na żywność
- Jakie pojemniki wybrać do przechowywania żywności?
Do czego przydadzą się pojemniki kuchenne?
Przeglądając oferty sklepów z wyposażeniem do domu, takich jak ten ze strony https://fabrykaform.pl/pojemniki-kuchenne widzimy, że mamy do wyboru wiele rodzajów pojemników do przechowywania żywności. Większość z nich ma uniwersalne zastosowanie, ale są i takie o konkretnym przeznaczeniu. Najczęściej wybierane są opakowania na produkty sypkie: mąki, cukier, sól. Nie można zapomnieć również o puszkach na kawę, herbatę. Wiele osób stawia na słoje z makaronami. Przydają się też pojemniki na przyprawy. W domu nie powinno też zabraknąć opakowań na gotową żywność, w tym tą na wynos.
Plastikowe pojemniki na żywność
Dzisiaj najpopularniejsze są pojemniki na żywność wykonane z tworzywa sztucznego. Są tanie, lekkie, uniwersalne, łatwe w czyszczeniu. Ważne jest, by wybierać opakowania, które nie zawierają toksycznych substancji, w tym przede wszystkim bisfenolu A. Na pojemnikach musi znaleźć się informacja, że są dopuszczone do kontaktu z żywnością. Warto sprawdzić, czy producent dopuszcza, by w danym pudełku mrozić lub podgrzewać jedzenie. Świetnie, gdy pojemnik można myć w zmywarce.
Aby wydłużyć czas przechowywania potraw, warto pomyśleć o hermetycznych opakowaniach próżniowych. Każdy producent ma swój system odsysania powietrza.
Opakowania z tworzyw sztucznych najczęściej są kwadratowe i prostokątne, dlatego świetnie sprawdzają się w lodówce. Pozwalają zaprowadzić w niej porządek, ale i zapobiec psuciu się żywności i jej obsychaniu. Najczęściej w tego typu pojemnikach przechowuje się gotowe potrawy, ale także wędliny, sery, warzywa i owoce. To świetne pojemniki na żywność na wynos.
Wadą plastikowych opakowań jest to, że chłoną zapachy. Nawet dokładnie umyte mogą długo pachnieć tym, co w nich przechowywano.
Szklane słoje do przechowywania
Szklane pojemniki na żywność są znane i lubiane od dawna. Najczęściej przyjmują postać słojów i słoiczków. Ich największą zaletą jest to, że są bezpieczne dla zdrowia. Nie wchodzą w reakcje z przechowywaną żywnością – nie zmieniają smaku ani zapachu potraw. Są też łatwe do mycia, wyparzania. Najczęściej w słoikach przechowywane są produkty sypkie, ale także makarony i przyprawy. Wadą szklanych pojemników jest ich kruchość i często – wysoka cena. Jednak są chętnie wybierane zarówno przez zwolenników nowoczesnych, jak i klasycznych rozwiązań.
Metalowe pojemniki na żywność
Metalowe pojemniki na żywność to po prostu puszki wielokrotnego użytku. Zwykle zamykane szczelną pokrywką, np. na klips. Dzięki czemu zapobiegają wydostawaniu się aromatu. Najczęściej w puszkach przechowywana jest kawa i herbata, a także produkty suche. Świetnie sprawdzają się też na ciastka, pozwalając im dłużej zachować świeżość. Warto pamiętać, by nie umieszczać w metalowych pojemnikach kwaśnych rzeczy, gdyż zawarte w nich substancje mogą wchodzić w reakcje z metalem.
Jakie pojemniki wybrać do przechowywania żywności?
W zasadzie trudno odpowiedzieć. Prawda jest taka, że wiele zależy od tego, co nam się podoba. Pojemniki na żywność często pełnią nie tylko funkcję praktyczną, ale i dekoracyjną. Są ozdobą w kuchni. Właśnie dlatego często dobierane są ze względu na to, w jakim stylu jest urządzona.
lut 22, 2019 9:34 pm
Mnie najbardziej przekonują szklane pojemniki do przechowywania żywności. Wszelkiej maści słoje są na moich kuchennych półkach. Zaprawiam, robię przetwory i zbieram słoiki na potęgę.
wrz 16, 2021 12:59 pm
Ja przetrzymuje suche produkty spożywcze, takie jak mąki, kasze, ryże w słoikach, natomiast plastikowe pudełka przydają się do przechowywania mięsa w zamrażalniku.